Kako dolgo živijo mačke?

Mačke lahko dočakajo tudi 20 let ali več, v povprečju pa živijo približno15 let. Seveda je to zelo posplošena izjava, saj je od življenjske dobe odvisno veliko različnih dejavnikov, kot so zdravje, pasma, vzdrževanje, okolje, če je mačka notranja ali zunanja, če je mačka sterilizirana ali ne. Sterilizirane mačke glede na raziskave živijo dlje, prav tako pa imajo daljšo življenjsko dobo tudi domače živali, v nasprotju z prostoživečimi. Domače mačke so namreč manj izpostavljene nevarnostim kot prostoživeče mačke, so sterilizirane, cepljene in imajo zagotovljeno nego, skrb, hrano in vodo. Vse to bistveno podaljša njihovo življensko dobo, ki je tako v povprečju približno 15 let. Prostoživeče mačke pa so velikokrat izpostavljene boleznim, stresu in različnim tveganjem. Ocenjujejo da naj bi zaradi teh dejavnikov povprečno živele le 5 let.


 

 

 

 

Pretvarjanje mačjih let v človeška

Če želite vedeti koliko je vaša mačka oz. maček star v človeških letih, si oglejte spodnjo tabelo. Oranžen del prikazuje človeška leta, siv pa starost mačk. 
Najstarejša mačka na svetu

Mačka Lucy, lastnika Billa Thomasa je najstarejša mačka na svetu. Živela je med leti 1972 in 2011 in tako dočakala rekordnih 39 let! Medtem ko veterinar ni mogel potrditi Lucyjeve natančne starosti, je bil zdravnik navdušen nad tem, koliko je stara mačka, in ocenil, da je to v človeških letih približno 172.
Po podatkih Guinnessovih svetovnih rekordov iz leta 2010 pa je mačka Creme Puff znana kot najstarejša mačka doslej zabeležena. Lastnik Jake Perry ima v lasti tudi prejšnjo rekordno mačko z imenom Granpa Rexs Allen. Od osemdesetih let prejšnjega stoletja Perry tako sprejema na stotine mačk in pravi, da približno tretjina njegovih mačk živi do 30 let.