Mačja govorica: Kaj mi hoče mačka povedati?

Ali ste vedeli, da mačke med seboj le redko komunicirajo z mijavkanjem?

Skoraj edino mijavkanje s katerim se mačke sporazumevajo je med mladički in njihovo mamo. Kasneje pa mačke komunicirajo z mačjim jezikom, ki je sestavljen iz kombinacije telesne drže, vonjalnih signalov in vokalizacij. Ljudje teh signalov ne zazavamo tako kot mačke, zato takšno sporazumevanje velikokrat spregledamo. Naša mačka tako našo pozornost uspešno pridobiva z mijavkanjem, zavijanjem, renčanjem, prhanjem in predenjem!

Kaj pomeni mačje mijavkanje?

Mijavkanje ima ogromno različnih pomenov, potrebno pa se je zavedati da nam vsako mijavkanje nekaj sporoča, zato je pomembno da razlikujemo različne tipe mijavkanja in se znamo pravilno odzvati.

Pihanje: mačka pošilja jasno sporočilo, da je pripravljena na boj, da je jezna in da lahko napade

Godenje: mačka gode kadar jo je strah, je jezna ali pa si želi miru, takrat jo pustite pri miru, če ne želite, da vas napade oz. opraska

Mijavkanje z nežnimi in kratkimi glasovi: če imate mačko že dlje časa ste takšno mijavkanje zagotovo opazili, kadar vaša mačka opazuje ptice, žuželke ali pa kakšne manjše živalice. S takšnim zvokom naj bi izražale navdušenje ali pa frustracijo, ker ne morejo priti in se igrati z živalico, ki jo opazujejo.

Kratek pisk: če mačke mijavkajo s kratkim in visokim glasom, je to navadno namenjeno komunikaciji z lastnikom. Mačke na ta način opozarjajo nase, nas pozdravijo in zahtevajo našo pozornost.

Obupano mijavkanje: mijavkanje z globokim glasom pomeni da mačka ni zadovoljna, lahko da je lačna ali žejna ali pa gre celo za kakšno bolečino, zato se prepričajte kateri od razlogov je kriv za takšno mijavkanje


Razlogi za mijavkanje

Za mačje mijavkanje lahko obstaja več razlogov:

 • Iskanje pozornosti: mačke najpogosteje mijavkajo zaradi tega, ker si želijo pridobiti lastnikovo pozornost; posvetite ji čas, igrajte se z njo in poskrbite, da mačka ostane aktivna
   
 • Pozdravljanje: če številni verjamejo, da vas ob prihodu domov pozdravijo le psi, se močno motijo! Tudi mačke bodo pritekle do vrat in komaj čakale, da obrnete ključ in jo pozdravite. Odgovorijo vam lahko z zanimivim nenavadnim mijavkanjem, kar pomeni da so vesele da vas vidijo.
   
 • Osamljenost: mačke so rade v družbi, kljub temu da bodo le sedele nekje in vas opazovale. So družabne in zato jim predolga osamljenost ne godi najbolje, kar lahko izražajo tudi z mijavkanjem. Poskrbite, da se bo vaša mačka zabavala, tudi ko vas ne bo doma, oz. zagotovite varstvo med daljšo odsotnostjo.
   
 • Parjenje: v kolikor mačka ni sterilizirana ali kastrirana se lahko pripravite na globoko in dolgo mačje zavijanje, ki se s sterilizacijo/kastracijo neha.
   
 • Bolezen ali stres: če pri mački opazite nenavadne spremembe v obnašanju in nenavadnem mijavkanju, ki ji ni podobno, pokličite veterinarja, saj gre lahko tudi za kakšno bolezen ali stres.
   

Ko mačje mijavkanje postane nevzdržno

Včasih je mačje mijavkanje enostavno nevzdržno, še posebno, če nas mačka izsiljuje za pozornost! Takšno mijavkanje je najbolj nadležno ponoči in zgodaj zjutraj. Svetujemo vam, da se najprej prepričate ali gre za situacijo, ko vaš mucek potrebuje vašo pomoč. Če temu ni tako in gre zgolj za iskanje pozornosti, ga kljub temu, da bo to na začetku zelo težko, enostavno ignorirajte. Vsi se zavedamo, da imamo svoje ljubljenčke neizmerno radi, vendar jih moramo naučiti da nas ponoči ne zbujajo.

V ignoriranju bodi vztrajni in se ne vdajte, mačka, ki je navajena da se takoj odzovete na njeno mijavkanje bo presenečena nad tem, da jo boste ignorirali in se bo še bolj trudila da pridobi vašo pozornost. Takšno ''prevzgajanje'' lahko traja nekaj mesecev, vendar bodite vztrajni. Poskrbite pa tudi, da bo mucek dobil dober kos vaše pozornosti, ga boste tudi pocrkljali in  se z njim igrali.