Ko pripeljete domov novo mačko …

Prihod nove mačke ali mucka v vaš dom in srečanje z vašo mačjo stanovalko je lahko precej stresna izkušnja, tako za novo, kot tudi staro mačko. Vedno pomaga, če ste na srečanje dobro pripravljeni in že vnaprej razmislite o postopku navajanja muc ene na drugo, da bi lahko spoznavanje potekalo čim bolj gladko.

Hitro spoznavanje z malo priprave bo pogosto pripeljalo do tega, da se bodo mačke počutile ogrožene in prestrašene, kar poveča možnost, da se obnašajo agresivno. Ko pa se mačke navadijo takšnega obnašanja druga do druge, pa je to zelo težko odpraviti in jih prisiliti, da se kasneje vzljubijo. Počasen in previden uvod z veliko potrpežljivosti je najboljši način, da do česa takšnega ne bi prišlo, saj si vsi želimo da bosta muci sobivali mirno, se razumeli, igrali in uživali v družbi svojega mačjega prijatelja.

Priprava doma

Za novo mačko ali mucka boste morali pripraviti varno območje stran od vašega obstoječega hišnega ljubljenčka - za to je idealna posebna soba. Najbolje je, da izberete sobo, ki je vaša obstoječa mačka ne uporablja zelo veliko. Tu je potrebno pripraviti vse kar potrebuje vaša nova mačka; posteljo, hrano in vodo, praskalnik in mačje stranišče. Če imate doma kakšen velik boks za pse, ga lahko uporabite kot varen prostor za novega mucka. Pazite le da bo dovolj velik, da boste vanj namestili vse potrebne stvari, ki smo jih omenili zgoraj. Pomembno je zagotoviti, da ima vaš dom veliko visokih območij, nivojev, polic, do katerih lahko mačka zlahka dostopa. Mačke rade počivajo in se skrivajo na visokih območjih, še posebej, če se počutijo zaskrbljene ali so pod stresom. To bo še posebej pomembno za že udomačeno mačko, saj ji boste dali priložnost, da se umakne in opazuje, če bo čutila to potrebo.

Začetno spoznavanje

Če ste domov prinesli novega mucka in ste mislili, da ga bo vaša že udomačena mačka oz. maček sprejela s širokim objemom se zelo motite. Mačke so izjemno teritorialna bitja, še posebno če gre za notranje mačke. Na začetku lahko pričakujete kar nekaj pihanja, mijavkanja in začudenih pogledov. Zato s spoznavanjem začnite počasi, ter nadzorujte situacijo.

Nova mačka ali mucek naj bo na začetku v ločenem prostoru
Najboljši način za spoznavanje je, da prvi dan ali nekaj dni, odvisno od karakterja že udomačene mačke, nova mačka v posebni sobi, mucki pa se vohata pod vrati in se tako najprej navajata na to, da se obstajata še en mačji prijatelj in se navajata na vonj drug drugega.

Naj bo prvo srečanje varno za oba
Po prvem spoznavanju lahko uporabite pregrade, ki jih dodate med vrata in tako mačkam omogočite da se vidijo in vonjajo med seboj, ne da bi se neposredno srečali. Izberite območje, ki je za obe nevtralno in zagotovite, da imajo mačke enostaven dostop do svojih "varnih" prostorov. Mačke se na začetku raje gledajo od daleč in se približajo ko jim to ustreza, zato jih ne silite v interakcijo. Obema mačkama lahko na tem območju postavite nekaj okusne hrane (to bo pripomoglo k ustvarjanju pozitivne povezanosti), vendar se prepričajte, da je med njima sprva dovolj razdalje. Najprej naj bodo te začetne interakcije kratke in poskusite jih končati s pozitivno noto.

Ne ustrašite se pihanja
Individualni vonji naj bi bili že poznani na tej točki, zato bo interakcija med njima nekoliko manj strašljiva, ko boste prvič odstranili pregrado. Kljub temu, da sta se mački že na nek način navadili druga na drugo, pa lahko zaslišite pihanje ali pa glasno zavijanje. To ni nič nenavadnega, na ta način si mački sporočata da naj se ji druga ne približuje. To je tudi znak, da morata biti mački pod nadzorom kadar sta skupaj, saj si ne želite, da bi prišlo do kakšnega napada. Če bo že udomačena mačka pihala na novo, je nikar ne nadirajte, temveč jo v primeru da bi lahko prišlo do napada fizično odstranite pri tem pa pazite, da vas ne bi poškodovala.

Če se katerakoli izmed mačk zdi prestrašena ali kaže agresijo, pojdite nekaj korakov nazaj in jih držite ločene še nekaj časa. Nadaljujte z rednim menjavanjem vonja in poskusite znova naslednji dan. Kmalu boste tako opazili zmanjševanje agresivnega vedenja in mački bi se lahko začeli spoznavati. Ko stvari napredujejo v pravi smeri jih lahko združite. Čas, potreben za dosego te stopnje, je odvisen od posamezne mačke - pri nekaterih lahko traja le nekaj dni, pri drugih pa lahko traja več tednov / mesecev. V tem času bi morale imeti obe mački svoje varne prostore, do katerih lahko enostavno dostopajo.

Potrpežljivost, potrpežljivost …
Ne pozabite, da so vse mačke individualna bitja in delajo s hitrostjo, ki jim ustreza. Zelo pomembno je, da ne hitite - stvari jemljite počasi in previdno, saj bodo dobra priprava in počasno spoznavanje poskrbeli, da se bodo vaše mačke razumele, živele mirno skupaj, se igrale in ncelo postale nerazdružljive!

Za več zanimivih vsebin nam sledite na našem Facebook profilu in Instagramu